Artificial Intelligence – Speeltje of Game Changer?

12-05-2017 - Wouter van Aerle

thumbnail-viewpoint-aiNu de hype rond big data alweer voorbij is verschijnt er een nieuw modewoord: Artificial Intelligence (AI). Is AI door de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s en het winnen van spelprogramma’s op TV alleen het nieuwe speeltje van technologiebedrijven of kunnen andere bedrijven hier ook van profiteren? In deze Viewpoint geven wij onze niet-kunstmatige visie op deze nieuwe trend.

Download het Deltiq Viewpoint
Artificial Intelligence – Speeltje of Game Changer?

In 2016 deed Google met hun DeepMind systeem AlphaGo wat experts dachten dat onmogelijk was: winnen van grootmeester Lee Sedol in het spel Go met een zege van 4-1. Door dit overweldigende succes van een kunstmatig intelligente machine op de ook zeer intelligente maar duidelijk niet kunstmatige opponent, werd al snel beweerd dat de mensheid zich moet voorbereiden op een wereld waarin machines een groot gedeelte van het werk dat nu door mensen gedaan wordt gaan overnemen.

Artificial Intelligence is het nieuwe speeltje van technologiebedrijven. Het loopt daarmee het risico dat het, net als de big data hype, wordt gedreven door een onrealistisch geloof in vooruitgang en techoptimisme. Onze ervaring is dat het op dit moment nog moeilijk is voor bedrijven om goede en concrete use cases te vinden.

In deze Viewpoint geven wij onze visie op AI en hoe bedrijven zich kunnen voorbereiden op de volgende golf van innovatieve technologie. Het eerste deel gaat in op de toegevoegde waarde en de in potentie disruptieve kracht van deze nieuwe technologie. In het tweede deel vertellen we op welke manier een bedrijf AI praktisch en realistisch kan toepassen.

Download het Deltiq Viewpoint
Artificial Intelligence – Speeltje of Game Changer?