Consumeri­zation of data

Hoe hou je als organisatie controle op ‘privé’ gegevens van medewerkers?

Vorige week kwam aan het licht dat via de populaire running app Strava de locatie en vorm van (voorheen) geheime militaire basissen zichtbaar zijn geworden. Dit wordt veroorzaakt door de zogenaamde ‘heatmap’ functie van Strava. Deze heatmaps tonen populaire hardloop routes op een kaart. Deze heatmaps zijn weliswaar anoniem, maar genoeg militair personeel gebruikte Strava op hun eigen telefoon om deze ‘geheime’ locaties oranje en rood op de kaart in te kleuren. De contouren van gebouwen en door militairen veel gebruikte routes werden hiermee zichtbaar.

Vanzelfsprekend laat dit zien hoe moeilijk het is om data ‘anoniem’ te houden. Maar het laat ook zien dat mensen zelf, mogelijk onbewust, het besluit nemen om deze data te delen. Zelfs in deze bijzondere context van ‘public security’. Het besluit om data te delen lag bij de hardlopende consument en niet bij de organisatie van het Amerikaanse leger.

Data volgt hiermee de trend die al eerder is ingezet voor IT-middelen, de consumerization of IT. De iPhone en later de iPad draaide de rollen om. Niet langer volgden consumenten de prestigieuze IT-ontwikkelingen van grote bedrijven. De consument liep voorop en bedrijven volgden. Nu is er de consumerization of data. Consumenten lopen ver voor op organisaties bij het gebruik van data.

De consumerization of data heeft veel gevolgen voor bedrijven. Zeker op het gebied van privacy en beveiliging. Zoals ook het Strava voorbeeld laat zien. Wie bepaalt straks welke data je mag delen? Hoe hou je controle over mensen hun ‘privé’ data en hoe ver mag daar je als bedrijf daar mee gaan?