Wie we zijn

Deltiq is een adviesbureau voor data management-vraagstukken.

We geloven dat wanneer organisaties zorgvuldig met data omgaan dit voor ons allemaal de wereld beter, veiliger en eerlijker maakt. Wij willen werken voor organisaties die vanuit goede bedoelingen gebruik willen maken van data.

In bijna alle gebieden van ons dagelijks leven, zowel zakelijk als privé, speelt data een belangrijke rol. De wereld dataficeert en toenemende digitalisering brengt dit verder in een stroomversnelling. Naast allerlei voordelen zitten daar ook kanten aan waarover wij ons zorgen moeten maken. Het doet ertoe wie onze data gebruikt en waarvoor. Als mensen niet overspoeld willen worden door de snelle groei aan data en de technische mogelijkheden maar de controle en het overzicht willen behouden, is goed data management onontbeerlijk. Wanneer data management op een volwassen niveau is bij bedrijven en overheid, kunnen wij allemaal meer vertrouwen hebben in de producten, besluiten en dienstverlening die tot stand komen met gebruik van data.

Wat ons bindt is de passie voor het oplossen van complexe problemen waarin het beheersen van gegevensverwerking centraal staat. We helpen bij de organisatieverandering die met het oplossen van dergelijke problemen gepaard gaat. In de samenwerking met onze opdrachtgevers, dragen we ons enthousiasme voor het vakgebied met plezier en energie uit.

Consultants

Egbert Dijkstra

Data kan levens redden

Jarenlang heb ik mogen werken bij de grootste retailers van Nederland, mooie bedrijven met fantastische collega’s. Dat begon in de tijd dat informatie nog uit het mainframe kwam – dikke stapels output met zoveel mogelijk kolommen en alle details.  Je mocht eens wat missen. Op een karretje werd het wekelijks gedistribueerd. Ik zie nog de kast waarin een van deze stapels verdween, boven op die van de week ervoor… Zinloos, geen doorkomen aan volgens de inkoper…

Dat was de omgeving waar mijn fascinatie voor data ontstond. Dit moest toch anders en slimmer kunnen…

Met het optimaliseren van de verkoop van pindakaaspotjes leerde ik het vak. Hoe je goed voor je data moet zorgen, wat het brede begrip kwaliteit van gegevens betekende en hoe je de meeste waarde uit je data kunt halen. Dat technologie belangrijk is maar dat je het echte verschil kon maken met een goede organisatie, aandacht voor de juiste teamsamenstelling, optimale communicatie en vooral een niet-technische, business-gedreven aanpak.

Niettemin was het een dynamische en motiverende omgeving. Al voor de eeuwwisseling introduceerden we het begrip datagedreven retail en implementeerden we de eerste voorspelmodellen. In een tijd dat de meesten nog dachten dat dashboards het ultieme doel waren en een data scientist nog gewoon en expert kunstmatige intelligentie werd genoemd.

Pas later, toen ik de kans kreeg mee te werken aan het verbeteren van de informatiepositie van de agent op straat begreep ik pas echt welke waarde data kan hebben. Hier kan de beschikbaarheid van de juiste informatie op het juiste moment het verschil tussen leven of dood betekenen.

Daarom ben ik blij dat we regelmatig voor de overheid mogen werken. Voor een veiliger Nederland, waarbij de overheid de zwakkere beschermd en transparant is over het gebruik van gegevens hierbij. Voor een democratische samenleving, waarbij het gebruik van data in positieve zin het verschil kan maken. Uiteindelijk motiveert mij dat oneindig veel meer dan de omzetgroei van pindakaaspotten!

Egbert Dijkstra

LinkedIn Profiel

Wouter van Aerle

Het rapport in de la

In mijn werk word ik gedreven door een enorme nieuwsgierigheid en de wil om een vraagstuk helemaal te begrijpen. Om vervolgens een passende oplossing te ontwerpen die werkt voor de specifieke context van een opdrachtgever.

Die nieuwsgierigheid begon al vroeg. Zowel mijn opa als mijn vader waren zeer belezen: onze woonkamer werd ingenomen door rijen boeken non-fictie. Dat wakkerde mijn eigen nieuwsgierigheid aan en regelmatig bladerde ik door boeken heen. Dat ontwikkelde zich verder toen ik naar het gymnasium ging en later Technische Bedrijfskunde ging studeren. In mijn vrije tijd zeil ik, het liefst op zee. Voor mij is dat een ultieme multidisciplinaire belevenis: navigatie, zeilvoering, zeemanschap, techniek aan boord en natuurlijk genieten: alles komt bij elkaar.

Nieuwsgierigheid en multidisciplinaire vragen is voor mij wat Deltiq bijzonder maakt. ‘Hoe zou datamanagement er voor ons uit moeten zien en hoe kunnen we daar komen?’. Dat is de allermooiste vraag. Maar door de aantrekkingskracht van die vraag zijn we ook wel eens hard onderuit gegaan. En juist dat heeft ons gemaakt tot het bureau dat we nu zijn.

Een van de meest waardevolle lessen voor mij was het rapport dat in de la verdween. Het rapport was het resultaat van de vraag waar wij hier helemaal van opveren. We hadden er hard en met alle bezieling aan gewerkt: we legden verbanden, onderzochten van alles. Ik ben er nog trots op. Maar er was maar één persoon die zich er hard voor maakte en de mensen die met de oplossingen aan de slag moesten, waren niet betrokken. En dat hebben wij van tevoren niet goed ingeschat. Nu durven we nee te zeggen als er geen ruimte is om iedereen erbij te betrekken.

Ik leer nog steeds iedere dag en vaak denk ik dat ik meer niet weet dan wel. Om er achter te komen dat dat in de praktijk gelukkig wel meevalt en ik opdrachtgevers iedere keer een stapje verder kan helpen.

Wouter van Aerle

LinkedIn Profiel

Miriam Gibbs

Fake it till you make it

Ik ben wat je noemt een ‘zij-instromer’. Ik heb geen jarenlange ervaring in de ‘datawereld’ maar ben zo’n tien jaar geleden vanuit de business learning bij doing meegegroeid in de verandering van mijn toenmalige werkgever naar een datagedreven organisatie. Zo lang ik kan denken, zoek ik nieuwe uitdagingen op, het geeft me energie. Maar het is natuurlijk ook spannend en soms moet ik dan even denken aan de gezegde: “Fake it till you make it”. Voor mij voelt ‘fake it’ als niet oprecht, niet eerlijk. Maar eigenlijk kun je er ook anders tegenaan kijken: durven doen, al weet en kun je nog niet alles. Blijven leren en daarbij vertrouwen op je eigen kwaliteiten.

En dat is voor mij een bekend gevoel dat ik ben gaan waarderen. Jaren geleden dacht ik, een paar ongeruste momenten lang: ‘wat hebben ze aan mij?” toen ik bij mijn werkgever de overstap had gemaakt van een afdeling en een onderwerp dat ik goed kende naar een afdeling die zich bezighield met een voor mij toen onbekende sector. Ik was plotseling niet de expert. En ik had ook niet de jarenlange geschiedenis die de ‘oude rotten in het vak’ wél hadden. Maar ik had ja gezegd tegen de uitdaging om dit team te leiden. En dat begint voor mij altijd met een antwoord formuleren op de belangrijke vraag ‘waarom doen wij dit? Daar kwamen we toen met onze afdeling tot inspirerende antwoorden. Maar dat lukt me ook in de wereld van Datamanagement. Ook in deze wereld ben ik niet de technische superexpert en denk ik ook wel eens heel even ‘wat hebben ze aan mij?”. Maar dan stort ik mij in de nieuwe wereld die elke organisatie weer is en ontmoet ik altijd weer inspirerende, bevlogen mensen. En al snel vind ik dan weer rust in het besef dat ik een helder beeld heb van waar het naar toe moet, in elk project, bij elke organisatie. Mijn ervaring met verandermanagement en het doorgronden van organisaties zijn mijn ‘bagage’. Ik weet welke samenstelling van mensen je nodig hebt om het doel te bereiken. Mensen verbinden om een gezamenlijk doel te bereiken, vind ik het mooiste dat er is!

Miriam Gibbs

LinkedIn Profiel

Jouw profiel?

Vind je ook dat data de grootste asset is van een organisatie? Dat het hoog tijd wordt om die data eindelijk eens goed te gaan beheren? Heb je de ambitie om jezelf verder te ontwikkelen in een van de meest relevante vakgebieden van deze tijd: Data Management? Leren van misschien wel de meest ervaren professionals op dit gebied? Meedraaien in uitdagende data-projecten bij aansprekende opdrachtgevers? Dan is het tijd dat wij met elkaar in gesprek komen! Deltiq heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de toongevende adviseurs op het gebied van Data Management. Het verder ontwikkelen van dit vakgebied en het realiseren van concrete oplossingen binnen vaak complexe omgevingen is onze passie. Het is niet iets wat we erbij doen, integendeel. Onze focus ligt voor 100% op het vakgebied van Data Management!

Als jij je verder wilt ontwikkelen op dit gebied helpen we je daar graag bij. We geven je alle ruimte om te leren, te innoveren en te initiëren. Op deze manier bieden we je tal van doorgroeimogelijkheden en helpen we je verwachtingen te overtreffen.

Geïnteresseerd?

Laat het ons weten via dit formulier of mail direct naar egbert.dijkstra@deltiq.com.

Deltiq

LinkedIn Profiel