Retail

De marges in de detailhandel staan blijvend onder hoge druk. De concurrentie verhevigt. En steeds meer consumenten kopen via het web. Dat heeft de sector ingrijpend en voorgoed veranderd. De omzet van de gezamenlijke internetwinkels groeit nog steeds met dubbele cijfers. In 2015 zelfs met bijna 20%. Als gevolg van de financiële crisis is de consument voortdurend op zoek naar koopjes. Merkentrouw speelt stees minder een rol.

Deze ontwikkelingen voltrekken zich vrijwel tegelijk en met grote snelheid. Daardoor stijgt de behoefte aan eenduidige en direct toegankelijke informatie. Succesvolle retailers onderscheiden zich doordat ze in staat zijn sneller en pro-actiever te reageren dan hun concurrenten. Ze hebben hun informatievoorziening op orde. Met behulp van analytics kunnen ze het consumentengedrag steeds beter voorspellen en daar tijdig op inspelen. Web-retailers reageren realtime op individueel clickgedrag met gepersonaliseerde webpagina’s. Daarbij maken ze gebruik van eerder verzamelde data van vergelijkbare klanten.

Informatie speelt een steeds belangrijke rol bij het automatiseren van de retailprocessen. Voor het eerst sinds de industriële revolutie wordt een gedifferentieerde marktbenadering mogelijk zonder stijgende operationele kosten. Deze data-driven aanpak maakt gebruik van historische en real-time data. Dat bewijst zich onder andere in het herbevoorradingsproces. Het resultaat is minder nee-verkopen, een hogere omzet en operationele marge en een afname van afboekingen.

Dankzij het vastgelegde koopgedrag is een veel betere afstemming van het assortiment op bij de lokale markt – op vestigingsniveau – mogelijk geworden. Door te beschikken over een eenduidige kanaal-onafhankelijk beeld van uw individuele klant, kan het beschikbare marketingbudget veel effectiever worden ingezet.Deel deze pagina